O celulitu – kako se rešiti toga

Celulit, takođe poznat i kao “kobasica koža” ili “narandžina kora”, često se pojavljuje na bedrima, kukovima, stomaku i zadnjici, a može da utiče i na druge delove tela. Iako celulit ne predstavlja zdravstveni problem, može da utiče na samopouzdanje i osećaj udobnosti u sopstvenoj koži. U ovom članku ćemo se baviti uzrocima celulita i načinima na koje možete da smanjite njegovu pojavu.

Šta je celulit?

Celulit je zapravo nakupljanje masnih naslaga ispod kože, koje se zatim uvlače u vezivno tkivo i stvaraju neravnu površinu. Iako mnogi ljudi misle da je celulit samo estetski problem, on može da bude znak da vaše telo nije u najboljem zdravstvenom stanju. Naime, celulit se često javlja kod osoba koje imaju prekomernu težinu, nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti i loše navike poput pušenja.

Uzroci celulita

Kao što smo već pomenuli, celulit se javlja kada se masne naslage nagomilaju ispod kože i stisnu vezivno tkivo. Međutim, postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na razvoj celulita. Evo nekih od najčešćih uzroka celulita:

Genetika – geni igraju veliku ulogu u tome da li ćete razviti celulit ili ne. Ako su vaši roditelji imali celulit, veća je verovatnoća da ćete ga i vi dobiti.

Ishrana – preterana konzumacija šećera, soli i masti može da dovede do nagomilavanja masnih naslaga ispod kože.

Nedostatak fizičke aktivnosti – nedovoljna fizička aktivnost može da dovede do slabljenja mišića i vezivnog tkiva, što olakšava razvoj celulita.

Pušenje – pušenje smanjuje protok krvi u koži, što može da dovede do stvaranja celulita.

Hormoni – promene u nivou hormona, posebno estrogena, mogu da dovedu do stvaranja celulita. Zbog toga se celulit češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

Kako smanjiti pojavu celulita?

Iako ne postoji čarobni lek za celulit, postoji mnogo načina na koje možete da smanjite njegovu pojavu. Evo nekoliko saveta:

Vežbajte – vežbanje je jedan od najboljih načina da smanjite celulit. Kardiovaskularne vežbe poput trčanja, vožnje bicikla ili brzog hodanja pomažu u sagorevanju masti, dok vežbe snage jačaju mišiće i vezivno tkivo.

Promenite ishranu – izbegavajte hranu koja je bogata šećerom, solju i mastima, a povećajte unos voća, povrća, celih zrna i proteina. Takođe je važno da pijete dovoljno vode kako biste održali hidrataciju kože.

Koristite anticelulitne kreme – postoje brojne kreme na tržištu koje tvrde da mogu da smanje pojavu celulita. Iako ove kreme neće ukloniti celulit potpuno, mogu da pomognu u poboljšanju izgleda kože.

Masaža – masaža može da poboljša cirkulaciju krvi i limfnu drenažu, što može da smanji pojavu celulita. Možete sami masirati problematične delove tela ili potražiti stručnu masažu.

Izbegavajte stres – stres može da utiče na hormone i izazove pojavu celulita. Zato se trudite da se opustite i smanjite nivo stresa u svom životu.

Zaključak

Celulit može da bude frustrirajući problem, ali postoji mnogo načina na koje možete da smanjite njegovu pojavu. Promene u ishrani i fizičkoj aktivnosti mogu da budu ključne u borbi protiv celulita, ali ne zaboravite da je stres takođe važan faktor. Ako imate velike probleme sa celulitom, obratite se lekaru ili kozmetičkom stručnjaku koji vam mogu pomoći da pronađete najbolji tretman za vaše potrebe. Bez obzira na to koji pristup odaberete, budite strpljivi i uporni, jer smanjenje celulita može da potraje nekoliko nedelja ili meseci. Važno je da ostanete posvećeni svom cilju i da se ne predajete.

Proizvode protiv celulita i mravljenje možete videti ovde.